הסרת אבנית והקצעת שורשים

מחלות חניכיים

מחלות חניכיים

רוב האנשים חווים מחלת חניכיים לפחות פעם אחת בחייהם, והיא הרבה פחות נפוצה אצל ילדים. אם יש לך מחלת חניכיים, החניכיים עלולות לדמם במהלך צחצוח שיניים, ואחד התסמינים הוא ריח רע מהפה. בשלב מוקדם זה של מחלת חניכיים, כאשר עדיין אין פגיעה במנגנון התמיכה של השיניים, המצב נקרא דלקת חניכיים.

ללא טיפול, דלקת חניכיים משפיעה על רקמות עמוקות יותר התומכות בשיניים ומקשה על השארותן יציבות במקומן. עצם הלסת עלולה להינזק, חללים קטנים (כיסים) עשויים להיפתח בין החניכיים לשיניים, והשיניים עלולות להשתחרר ולנשור.

מה גורם למחלת חניכיים?

מחלה זו נגרמת כתוצאה מהצטברות רובד על השיניים, רובד של חומר דביק המכיל לרוב חיידקים. חלק מהחיידקים בפלאק אינם מזיקים, אך חלקם מזיקים לבריאות החניכיים. מידת הנזק, בהכרח, נובעת גם ממרכיב גנטי המשתנה בין אדם לאדם אבל רובד הפלאק הוא הגורם.

אם לא מוסר הפלאק מהשיניים באמצעות צחצוח וניקוי יומי בין השיניים, הוא נבנה ומגרה את החניכיים, במצב העשוי להוביל לאדמומית עם דימום, נפיחות וכאב.

בדיקה אצל רופא מומחה לחנייכים

עליך לקבוע פגישת ייעוץ עם רופא החניכיים במצב זה של חניכיים כואבות, נפוחות או מדממות במהלך צחצוח שיניים.

רופא החניכיים מבצע בדיקה מעמיקה של השיניים לבדיקת בריאות החניכיים, ובמהלך הבדיקה הוא מחדיר מכשיר עדין דק ליד השיניים המדגים את מידת היפרדות החניכיים מהשן והעצם מצב המעיד על חומרת הבעיה. עבור בדיקת חניכיים מקיפה ויסודית נחוצים מספר צילומי רנטגן כדי לבדוק את מצב השיניים ועצמות הלסת התומכות בשיניים.

מניעת וטיפול במחלות חניכיים

מקרים קלים של מחלות חניכיים ניתנים לרוב לטיפול באמצעות שמירת רמה טובה של היגיינת פה. זה כולל צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטאלי או אביזרי ניקוי בין השיניים אחרים המותאמים אישית לכל מטופל באופן קבוע. בנוסף, מומלץ לוודא מפגשים קבועים אצל רופא השיניים ורופא חניכיים.

ברוב המקרים, הרופא או השיננית מבצעים ניקוי יסודי לשיניים ומסירים פלאק מסוייד. הם יכולים גם ללמד אותך כיצד לנקות את השיניים ביעילות על מנת לסייע במניעת בניית פלאק ואבנית עתידיים. אם אתה סובל ממחלת חניכיים חמורה, עליך לעבור טיפול חניכיים מקיף, ובמקרים מסוימים, נדרש ניתוח, וזה מבוצע על ידי רופא מומחה לבעיות חניכיים.

בדיקות מעקב

חשוב להקפיד על בדיקות מעקב קבועות אצל רופא השיניים ומומחה חניכיים כך שכל בעיות השיניים והחניכיים יהיו ניתנות לאיתור וטיפול מוקדם. אם מעולם לא סבלת ממחלת חניכיים ויש לך בריאות פה טובה, עליך לבקר אצל רופא השיניים אחת לשנה לביצוע בדיקת מעקב.

יתכן שתידרש לבקר אצל רופא החניכיים בתדירות גבוהה יותר אם היו לך בעיות חניכיים בעבר. בכל מפגש עם רופא השיניים ו/או החניכיים, מומלץ לקבוע את הפגישה הבאה. אם יש לך סיכון מוגבר לפתח בעיות חניכיים, למשל, אם אתה מעשן או סובל מסוכרת, מומלץ לבקר אצל רופא השיניים והחניכיים בתדירות גבוהה יותר, כך שהשיניים והחניכיים יהיו תחת פיקוח הדוק.

דילוג לתוכן