Archives

טיפול במחלות חניכיים

טיפול במחלות חניכיים

כ-75% מהאוכלוסיה הבוגרת בארה"ב סובלת מסוג מסויים של מחלת חניכיים, החל מדלקת קלה ועד פגיעה חמורה בתמיכת השיניים. אך מכיוון שבד"כ מחלת חניכיים אינה כואבת, רוב האנשים אינם מודעים לנוכחותה בפיהם ולנזק שמצב זה גורם להם.

למרות שזו מחלה של בוגרים, באחוזים קטנים של האוכלוסייה היא מתחילה להתפתח בגיל צעיר או בגיל ההתבגרות, יוצרת כיסים סביב השיניים ובמצבי קיצון אפילו סביב המשנן החלבי.

מהי מחלת חניכיים?

מחלת החניכיים נחשבת מחלה כרונית ניוונית. "כרונית" כי היא המשכית. "ניוונית" כי היא גורמת להרס של משהו. ומה שבאמת קורה הוא שסיבי התאחיזה בין השיניים והעצם שלך נהרסים בתהליך של דלקת זיהומית הנגרמת בעיקר מחיידקים. אבל נוכחות חיידקים אינה מספקת בכדי לגרום למחלה אלא יכולתה של מערכת החיסון שלך להגן עליך מפני התפתחות והדרדרות המחלה.

ישנם מספר גורמים היכולים להשפיע על יכולת מערכת החיסון באזור המקומי בהתמודדות עם החיידקים (כמו עישון, סכרת, מחלות אחרות, תרופות שונות) ו/או להקשות על יכולת הסרת החיידקים ע"י צחצוח ובכך להחיש את התפתחות המחלה.

דרגת הרגישות להתפתחות מחלת חניכיים משתנה בין אנשים כך שיש אנשים יותר ופחות רגישים למחלה.

הגורמים למחלות חניכיים

רובד חיידקים: זו שכבת החיידקים הרכה שמצטברת על משטחי השיניים ויורדת בקלות בצחצוח נכון. היא מצטברת בין אם אנו אוכלים או לא, וצריך להסירה לפחות פעמיים ב 24 שעות. זו עבודתך, וככל שתנקה טוב יותר כך תשלוט טוב יותר בגורם סיכון זה להתפתחות המחלה.

אבנית: זוהי אותה שכבת רובד שהסתיידה על השן ומצטברת גם מעל וגם תחת קו החניכיים. פני השטח של האבנית מחוספסים ובכך היא צוברת עוד רובד, דבר הגורם להמשך אובדן תמיכת רקמת עצם התומכת בשיניים כי העצם לא רוצה להיות בקירבת שכבת אבנית זו. אבנית זו יכולה להיות מוסרת רק ע"י רופא השיניים או השיננית.

דיאטה: יש הרבה מאד מאכלים מזיקים שאנו אוכלים וידוע גם על קשר בינם לבין מחלות כרוניות. מחלת חניכיים היא אחת מבין כל אותן מחלות כרוניות שהאוכלוסיה סובלת מהן.

גנטיקה: לאנשים יש נטייה גנטית כלשהי למחלות מסויימות. אבל נטייה גנטית לא בהכרח מחייב ביטוי גנטי. החשוב ביותר הוא המניעה. שמירת שיניים נקיות, בדיקות תקופתיות מסודרות, ניקוי תקופתי מקצועי מסודר. בשמירת הכללים הבסיסיים הללו תמנע בסיכוי רב מחלת החניכיים.

עישון: כן. למעשנים יש יותר מחלות חניכיים מלא מעשנים. מחקרים עדכניים מראים שחיידקים הרסניים של החניכיים משגשגים בפיות של מעשנים.

אין רק גורם אחד להתפתחות מחלת חניכיים ולכן הטיפול הטוב ביותר הוא התיחסות לכל המרכיבים הנ"ל.

תסמינים למחלת חניכיים

מחלת חניכיים יכולה לפגוע רק במספר בודד של השיניים או שיכולה להיות מפושטת יותר ולפגוע בפה כולו. רובד החיידקים נצמד לשיניים ולחניכיים, בתחילה גורם לדלקת התחלתית בחניכיים המאופיינת ע"י נפיחות, אודם, דימום מהחניכיים, בד"כ ללא כאב או כל חוסר נוחות. לכן דימום בצחצוח או בשימוש בחוט דנטלי בין השיניים הוא בד"כ סימן אזהרה לדלקת חניכיים. אם הדימום קבוע, עליך להגיע לרופא השיניים לבדיקה האם קיימת דלקת ו/או מחלת חניכיים. השלב הראשון הוא דלקת חניכיים ("ג'ינג'יביטיס").

כאשר דלקת החניכיים הופכת למחלת חניכיים, זו כבר הופכת להיות בעיה בריאותית רצינית יותר. כמעט לכולם יש מעט דלקת חניכיים. דלקת זו נגרמת מהצטברות רובד חיידקים וקצת רובד יש על השיניים של כולנו. זה יורד בקלות בצחצוח נכון והעברת חוט דנטלי או שימוש באביזרים אחרים בין השיניים, אבל אם זה מתקדם והופך למחלת חניכיים, זוהי מחלה כרונית לכל החיים.

לאדם הממוצע יש דלקת חניכיים באזורים בהם לא מנקים את השיניים ביעילות מספקת. הצחצוח, אפילו שיעיל מאד, אינו מספיק ואם לא משתמשים על בסיס יומיומי בחוט דנטלי או כל אביזר אחר בין השיניים, שם מתחילה דלקת החניכיים.

מניעת מחלות חניכיים

בעבודה יסודית, גם של צחצוח וגם עם חוט, אפשר לרפא את דלקת החניכיים. ושמירה על חניכיים בריאות מביא למצב של שמירה על השיניים לאורך זמן רב יותר.

חניכיים עם דלקת יכולות לחזור ולהיות חניכיים בריאות. ברגע שהדלקת הגיע לסיבי השיניים, הרבה יותר קשה לחזור למצב בריא. כשהדלקת התקדמה והגיעה אל מנגנון התמיכה של השיניים, מצב זה נקרא "מחלת חניכיים". חיידקים הנמצאים מתחת החניכיים מייצרים רעלים הנצמדים לשורש וגורמים להרס עצם מוגבר סביב השיניים. החניכיים מתנתקות מהשן ונוצרים כיסים סביב השיניים. כיסים אלה מעמיקים כשהזיהום מתקדם ונגרם המשך הרס של הרקמות התומכות סביב השיניים (עצם וחניכיים). בסוף התהליך שיניים נהיות פחות יציבות ויכולות לשנות את מיקומן בלסת, יש ריח רע מהפה, הפרשות מוגלה מהחניכיים, לעיתים מורסות ושיניים צריכות להעקר.

מכיוון שאין דרך מוכחת לשיפור התפקוד של מערכת החיסון ברמה המקומית להתמודדות עם כמות חיידקי הרובד, הדרך היחידה למנוע מחלת חניכיים היא ע"י היגיינה נכונה בפה. רובד שאינו מוסר בצורה יומיומית ויעילה יסתייד תוך מספר ימים ואז המתרפא לא יכול להסיר זאת לבד אלא רק ע"י ניקוי מקצועי. אפילו לאחר טיפול, מכיוון שזו מחלה זיהומית, ללא ביצוע היגיינה אוראלית טובה, תחזור שוב המחלה. בדיקות סדירות ע"י רופא השיניים ו/או השיננית והסרת אבנית הינם הכרחיים לשמירה על חניכיים בריאות.

מחלת חניכיים לא רק פוגעת בשיניים אלא גם פוגעת במערכות גוף נוספות. זה יכול להוביל להחמרת השליטה בסכרת וקושי רב באיזון הסכרת. זה יכול לעלות את הסיכוי למחלות נשימתיות וזיהומים נשימתיים. מחלת חניכיים משמעותית מעלה את הסיכון למחלות לב. אפשרי שחיידקים מכיסי חניכיים מזוהמים מועברים דרך מחזור הדם לכלי הדם של הלב. הדלקת שנגרמת מהמחלה יכולה לעודד הצטברות שומנים בקירות כלי הדם של הלב. לנשים בהריון הסובלות ממחלת חניכיים יש פי 7 יותר סיכוי ללדת לידות מוקדמות ועוברים במשקלי לידה נמוכים בהשוואה לנשים בהריון ללא מחלת חניכיים.

מהו הטיפול המומלץ במחלת חניכיים?

השלב הראשון בטיפול הוא איבחון נכון ע"י רופא מומחה למחלות חניכיים = פריודונט . הוא יזדקק לצילומים עדכניים ויבצע בדיקה מקיפה בה תיקבע חומרת המחלה. מומחה הינו רופא שיניים שהמשיך בהכשרה נוספת של 3-5 שנים וקיבל תואר מומחה ממשרד הבריאות לאחר סיום כל שלבי ההתמחות בהצלחה. ע"כ בדוק היטב האם אתה נבדק ע"י מומחה.

שלבי המחלה הראשונים (דלקת חניכיים) יכולים להיות מטופלים בקלות ע"י רופא שיניים כללי, שמירה על היגיינה אוראלית בבית תוך צחצוח נכון, שימוש באביזרים נכונים לניקוי בין השיניים וטיפולים תכופתיים מסודרים אצל שיננית. שלבים מתקדמים יותר דורשים התערבות מומחה. טיפולים מתקדמים יותר כוללים הסרת אבנית מפני שטח השיניים והשורשים, מעל ומתחת לחניכיים, החלקת השורשים מאבנית ורעלני חיידקים ("הקצעות שורשים"), ובמקרים מסויימים טיפולים תרופתיים וכירורגיים.

כל סוגי שטיפות הפה ומשחות השיניים אינם יעילים בטיפול במחלה בשלביה המתקדמים כי הן לא חודרות מתחת ולתוך החניכיים, ולכן יכולות רק לשנות את מראה החניכיים ולהפחית את סימני הדלקת הקלינים (אודם, נפיחות, דימום) אבל אינן משפיעות על רובד החיידקים תחת החניכיים שהוא הגורם העיקרי לנזק.

אנטיביוטיקה סיסטמית אינה יעילה בתור טיפול יחיד כי התרופה לא יכולה לחדור אל תוך הכיס שם שוכנים השן והשורש, ולכן לא "תעלים" את כל החיידקים ובנוסף, תוך זמן קצר הם יגיעו שוב לרמות קודמות של זיהום. במקרים מסויימים, ניתן לשלב מתן אנטיביוטיקבה בטיפול הכללי בשלב בו הרופא בוחר לעשות כך ולהשגת תוצאות טיפול טובות יותר.

הטיפול היעיל ביותר במחלת חניכיים מתקדמת, לאחר סיום הטיפול הראשוני שהיה הקצעות שורשים, הינו טיפול כירורגי. טיפול זה מפריד בין החניכיים לשיניים, מוסרת רקמת דלקת, מתקבלת גישה ישירה לניקוי שורשי השיניים מאבנית ורעלים. בסוף ההליך הכירורגי החניכיים מוחזרות למקומן עם תפרים.

הבעיה העיקרית בטיפול חניכיים כירורגי קונבנציונאלי הינו שהרקמות התומכות שנהרסו בתהליך המחלה לא ישוחזרו שוב. במקרים מסויימים ניתן להוסיף חזרה שתלי עצם מסוגים שונים שבחלקם מעודדים חזרה יצירת עצם של הגוף.

לאחר ריפוי הדלקת, הנפיחות יורדת, החניכיים מתכווצות, השיניים לעיתים נראות ארוכות יותר, שורשי השיניים חשופים יותר ועלולה להיות רגישות יתר לשינויי טמפרטורה ולעיתים לאוכל ולכל מגע. אך תופעות לוואי אלו בד"כ חולפות עם הזמן, גם ללא טיפול מיוחד ומתרגלים למצב החניכיים החדש. יש לזכור שמצב זה הוא טוב ובריא יותר מאשר לאבד את השיניים בגלל מחלת החניכיים.

הדרך הטובה ביותר לטפל במחלת חניכיים היא למנוע אותה. מניעה ע"י היגיינה אוראלית נכונה וביקורים תכופים ומסודרים אצל רופא השיניים והשיננית, עם שילוב נכון של אבחנה, ניקוי מקצועי, דיאטה נכונה וככל שמתחילים מוקדם יותר בחיים, כך טוב יותר.

במידה  ויש חשש למחלת חניכיים מומלת לקבוע תור לבדיקה ויעוץ

השתלות שיניים

השתלות שיניים

השתלות שיניים מהוות פתרון למי שאיבדו שיניים או שסובלים משיניים הרוסות המיועדות לעקירה. היתרון העיקרי של  שיניים הנתמכות על ידי שתלים דנטליים הוא היכולת ללעוס, לדבר ולתפקד בצורה טובה , שניים הנתמכות על ידי שתלים פתרון אסטטי טוב לשיניים חסרות.

שתלים דנטליים הם ברגים עשויים מטיטניום איכותי באחוזים גבוהים מאד, דמויי שורש שן, המוחדרים בניתוח כירוגי לעצם הלסת. השתלים משמשים כתומכים לכתר, גשר או לתותבות קבועות ונשלפות. איכות השתלים ואיכות ההשתלה יקבעו במידה רבה את הצלחת השתלת השיניים לאורך זמן – לכן חשוב שתהליך זה יבוצע על ידי רופא המיומן בכך.

פרוצדורת השתלות שיניים משלב התיכנון ועד השלמת הרצף הטיפולי כרוכה בכמה שלבים המתרחשים על  פי רוב על פני תקופה של שלושה עד תשעה חודשים, במידה ומצב המטופל מאפשר זאת, ניתן לקצר את התהליך בשיטת "ההעמסה המיידית"  או "השתלה ביום אחד".

ישנן שיטות שונות ושתלים שונים אך בדרך כלל התהליך מורכב מהשלבים הבאים:

תיכנון ובניית תוכנית טיפול:

בהתייעצות הראשונית, ולאחר דיון בכל החלופות האפשריות, רופא השיניים יעריך היתכנות של השתלת השיניים. במידה ומצב המטופל מאפשר השתלת שיניים, יבוצעו  צילומי רנטגן ויוכנו דגמים של השיניים החסרות. לאחר מכן תנוסח תכנית טיפול כתובה המפרטת את רצף הטיפול המומלץ והעלויות הנלוות.

התקנת השתל:

התקנת השתל הוא הליך פשוט יחסית שמומלץ לבצע בתנאים סטריליים בניתוח. תהליך זה כדאי שיבוצע על ידי רופא בעל ניסיון בהשתלות . הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית ואם יש צורך ניתן גם בהרדמה חלקית (סדציה- למרפאתנו אישור ממשרד הבריאות להביא מרדים חיצוני שיבצע את פעולת ההרדמה). במידה ובמהלך הערכה הראשונית התגלה כי העצם המיועדת לקליטת השתל לקויה, יוצעו למטופל מספר אפשרויות לחידוש ובניית העצם (השתלת עצם). פרוצדורת השתלת העצם מבוצעת לפני או באותו זמן השתלת השיניים ובהתאם לדרישות.

תקופת אינטגרציה:

בדרך כלל עוברים בין שישה שבועות עד שישה חודשים עד שהשתל מתמזג עם העצם של המטופל. במהלך אינטגרציה זו, יותקנו תותבות זמניות או "גשרים"  בהתאם לצורך. במקרים שמצב המטופל מאפשר זאת, יותקנו השיניים החלופיות בזמן ההשתלה עצמה בתהליך המכונה "העמסה מיידית" (או "השתלה ביום אחד")

שלב השיחזור:

בסיום תקופת האינטגרציה ולאחר קליטת השתל יועמדו בפני המטופל מגוון רחב של אפשרויות לשיניים חדשות ע"י הרופא המשקם.

תחזוקה לאחר השתלת שיניים

לפני ולאחר השלמת תהליך השתלת השיניים, המטופל חייב לנקות את השיניים הקיימות  והחדשות באופן קבוע כמו גם לבצע ניקוי אצל השיננית כל 3-6 חודשים כל אחד עפ"י המלצת הרופא בהתאם למקרה הספציפי.

ביקורים סדירים אצל רופא החניכיים שלך חיוניים לשמירה על רקמת חניכיים בריאה, בדיקת רמות העצם, ומעקב אחר השתלים.

מחיר השתלת שיניים

עלות שתל תלוי בהרבה משתנים וצריך להסתכל על זה כעל השקעה בבריאות הכללית של גופנו. אין מחיר אחד שמתאים לכולם. חלק מהפעולות עלולות להיות מכוסות ע"י תכניות ביטוח למיניהן, וחלק לא. רופא השיניים אצלו בוחרים לעשות את הפעולה אמור לעזור בתהליך זה.

 

 

ניתוחי חניכיים אסטטיים וכיסויי חניכיים

ניתוחים אסטטיים וכיסויי חניכיים

השתלת חניכיים (ניתוח פלסטי בחניכיים) הוא שם כללי למספר פרוצדורות כירורגיות אשר המטרה הסופית היא לכסות או לעבות שטח של שורש שן חשוף או להגדיל כמות חניכיים עם חתיכה מרקמת הפה או ממקור חיצוני.

כיסוי משטחי שורשי שיניים או מהלכי כיסוי חניכיים אחרים מבוצע ומשיג מספר מטרות: כיסוי שורשי שיניים חשופים, הפחתה או ריפוי רגישות, הקטנת הסיכוי להמשך התדרדרות הנסיגה, הגנה על פני שטח השורשים מעששת, שיפור קוסמטי ועיבוי רכסים.

הליכים אלו בד"כ מבוצעים ע"י רופא שיניים מומחה בתחום החניכיים.

האם אתה מרגיש שהחיוך שלך מזקין אותך? האם את מסתירה את השיניים שלך כשאת מחייכת כי את לא אוהבת את החיוך?

האם השיניים נראות לך קצרות מדי? או שקו החניכיים אינו סימטרי?

האם יש רגישות לא נוחה בשיניים?

אם התרחישים האלו נשמעים מוכרים, ניתוח פלסטי בחניכיים ("השתלת חניכיים") הוא בשבילכם. ניתוח פלסטי בחניכיים יכול לשפר את האסתטיקה והתפקוד של החיוך שלך.

בנוסף, השתלת רקמות חניכיים יכול להפחית את המשך הנסיגה.

חיוך יפה משפר את הביטחון העצמי שלך, יכול לעזור להצליח בראיונות עבודה, בפגישות חדשות עם אנשים, והרגשה בטוחה יותר כאשר מחייכים.

ניתוחים פלסטים בחניכיים הפכו פופולרים מאז שהאוכלוסייה חיה יותר שנים ורוצה להיראות צעיר יותר כמו ההרגשה.

נסיגות חניכיים יכולות להגרם מסיבות שונות הכולללות מחלות חניכיים, צחצוח אגרסיבי, סוג חניכיים דק, שחזורי שיניים או שילוב של גורמים.

סוגי השתלים

שתלים מרקמת חיבור –  זוהי השיטה הנפוצה ביותר בשימוש לטיפול בחשיפת שורש. במהלך התהליך קפל עור נחתך בגג הפה (חך) ורקמת חיבור מתחת לקפל הנקראת   SUBEPITHELIAL  נלקחת ונתפרת לחניכיים מסביב לשורש החשוף . לאחר הוצאת רקמת החיבור מהחך הרקמה נתפר חזרה למקומו.

שתל חניכיים חופשי – בדומה לשתל מרקמת חיבור, שתלי חניכיים חופשיים כרוכים בשימוש ברקמה מגג הפה. אבל במקום לעשות קפל ולהסיר רקמה מתחת לשכבה העליונה, כמות קטנה של רקמה מוסרת ישירות מהגג של הפה ולאחר מכן מחברים אותה ישירות  לאזור החניכיים אשר בטיפול. בשיטה זו משתמשים לרוב באנשים שיש להם חניכיים דקות מלכתחילה וצריכים רקמות נוספות להגדלת החניכיים.

שתלי Pedicle – בהליך זה, במקום לקחת רקמה מהחך , השתל נלקח מהחניכים באזור או מסביב לשן הדורשת טיפול. המתלה שנקרא PEDICLE, נחתך חלקית בצורה כזאת שניתן אחר כך למשוך את המתלה ולכסות את השורש החשוף ולתפור אותו למקום. תהליך זה יכול להיעשות רק באנשים שיש להם שפע של רקמת חניכיים ליד השן.

ובנסף, יש גם שתלי חניכיים ממקור חיצוני הנלקחים מבנקי רקמות.

מומלץ לבצע פרוצדורה זאת אצל מומחה חניכיים בעל ניסיון בניתוחי חניכיים אסטטים ולערוך תחקיר מקיף לפני כן, גם בנוגע להצלחות של מטופלים וגם בנושאי מחיר.

הרמת סינוס והשתלת עצם

ניתוח הרמת סינוס והשתלת עצם

הרמת סינוס או השתלת עצם הוא ניתוח להוספת עצם ללסת העליונה. משני צידי הלסת העליונה שלנו, נמצאים הסינוסים או בשמם האחר מערות הפנים. לאחר עקירות השיניים העליונות  – אחוריות גובה העצם מתקצר, לעיתים עד כדי כך שלא ניתן להתקין שתלים דנטליים באזורים אלו ללא תוספת עצם תחת חלל הסינוס.

בשנים האחרונות, תחום רפואת השיניים על כל נגזרותיו הפך לתחום מתקדם ומוביל, ובהתאם לכך, עולים ומרקיעים גם אחוזי ההצלחה של טיפולי ההשתלות שיניים. ההתפתחויות הטכנולוגיות יחד עם הניסיון רב השנים, הובילו לפתרונות דנטלים מתקדמים ביותר, שלא בכדי חלקם מזכירים מעט מדע בדיוני. הרמת סינוס הוא טיפול אחד מיני רבים שמדגים לנו שבכל הנוגע לרפואת שיניים השמיים הם הגבול.

למי מיועד לניתוח הרמת סינוס

הרמת סינוס היא ההליך הכירורגי שבו מושתלת עצם בין הסינוס לבין עצם הלסת העליונה על חשבון חלל הסינוס, על מנת לקלוט את השתל הדנטלי בצורה טובה עבור מטופלים הזקוקים להשתלות. זהו טיפול תומך לטיפולי ההשתלה. כאשר מטופל נדרש להשתלת שיניים, אך עצם הלסת אינה חזקה או מלאה מספיק כדי לשאת את השתלים (שהם בעצם מיקרו ברגים קטנים), אז מילוי וחיזוק בין הסינוס לבין הלסת העליונה ייתן את המענה. זוהי מהותו של טיפול הרמת הסינוס.

תהליך ניתוח הרמת סינוס

קודם כל מבוצע תהליך הפשלת החניכיים, לאחר מכן מופרדת רצפת הסינוס, ואז אל החלל שנוצר מוחדר תחליף עצם . תחליף עצם יכול להגיע ממספר מקורות, לעתים הוא נשאב ממקום אחר בגוף שלנו, ממקור עצמי, לעתים מתרומת עצם, חומרים סינתטיים ועצם של בעל-חי. עם הזמן, הגוף מחליף חלקית את חומר עיבוי העצם ומייצר רקמת עצם משלו.

במקרים מסוימים, באותה הפרוצדורה כבר מוחדר השתל אל הלסת, לעומת מקרים אחרים בהם יש צורך בהמתנה של מספר חודשים עד לביצוע ההשתלה.

מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה וסגורה?

ההבדל מתבטא בכמות העצם המוכנסת והדרושה לבנייה סביב השתלים העתידיים המתוכננים באתר על חשבון חלל הסינוס שהוא חלל ריק מלא אויר בד"כ אם אין פתולוגיות ומחלות בסינוס למינהן.
ההחלטה נקבעת עפ"י צילום תלת מימדי הנקרא סיטי בו מודגמת האנטומיה המדויקת של הסינוס.

מהי הרמת סינוס סגורה?

הרמת סינוס סגורה מתבצעת במידה ויש צורך בתוספת קטנה של עצם או כתוספת רק לשתל יחיד. ישנן מספר שיטות וגישות לביצוע הרמת סינוס סגורה וכולן כוללות ביצוע חלל גישה קטן בעצם הלסת דרכו יוכנס גם השתל ודרכו מוחדרת כמות העצם הרצויה שתמוקם מעל קצה השתל באזור הסינוס המקסילרי.

מהי הרמת סינוס פתוחה?

ניתוח בו יוצרים פתח בעצם הלסת מתוך חלל הפה לקבלת גישה צידית לחלל הסינוס המקסילרי הנמצא מעל הלסת ותחת העין. גישה זו מאפשרת הכנסת כמות עצם גדולה והרחבה ניכרת של עצם הלסת העליונה באזור השיניים האחוריות. גישה זו נקראת פתוחה כי היא מפשרת הסתכלות ישירה אל תוך חלל הסינוס וכן שליטה טובה יותר בסיבוכים מיידיים אם הם תקיימים. ההליך מתאים לאנשים הסובלים מחוסר עצם נרחב באזורי הלסת העליונה האחורית.
במרפאתנו קיים מכשיר אולטראסוני, מכשיר ה"פיאזו-אלקטרי". טכנולוגיה זו מאפשרת פתיחת גישה לסינוס ללא פגיעה ברקמה עדינה, בזכות תדרים מיוחדים המצליחים לזהות ולהבדיל בין רקמה קשה לבין רקמה רכה. הדבר מוסיף בטיחות רבה למנתח העובד בנינוחות ומפחית את סיכויי הפגיעה בממברנה ובכך מקטין את הסיבוכים האפשריים לאחר פעולה זו.

מהי הרמת רצפת אף?

פרוצדורה כירורגית המגדילה את גובה הלסת העליונה על-ידי השתלת עצם בקידמת הלסת, בין הלסת לבין ריצפת האף וזאת כאשר אין מספיק עצם להתקנת שתלים. היא מיועדת למצבים בהם לא ניתן לבצע שתלים דנטאליים עקב חוסר עצם בקידמת הלסת. חוסר העצם יכול לנבוע מסיבות שונות כמו דלקת סביב השן שגרמה לספיגת העצם, מחלת חניכיים, חוסר מולד של שיניים, אובדן השיניים לפני זמן רב, קירבת רכס העצם לריצפת האף.

"הרמת סינוס ללא ניתוח "

הכוונה במונח זה הינה טיפול בהרמת סינוס סגורה היכולה להתבצע במספר גישות והינה חודרנית הרבה פחות מהרמת הסינוס הפתוחה.

מתי מתקינים את השתלים?

נתון להחלטת המומחה המטפל ותלוי במספר גורמים. אם כמות העצם ההתחלתית של המטופל מספיק עבה (כ 3-4 מ"מ), בד"כ ניתן יהיה למקם השתלים יחד עם הרמת הסינוס, כך שייקלטו בו זמנית השתלים ושתל העצם. במקרים אחרים כאשר רצפת הסינוס חסרה מאד (פחות מ 3 מ"מ במימד הגובה), התקנת השתלים בד"כ תידחה למספר חודשים לאחר ריפוי וקליטת העצם (כ 6-8 חודשים).
הטיפול המשולב (הרמת סינוס ושתלים), אכן מקצר את תהליך שיקום האזור, אך ההחלטה על מהלך הניתוח, נשארת בידי המנתח.

סיבוכים אפשריים בזמן הרמת סינוס:

• פגיעה בכלי דם סמוכים באתר ודימום בעקבות.
• פגיעה בשיניים סמוכות
• קריעת הממברנה הפנימית של חלל הסינוס

תופעות לוואי ומה עלול להיות צפוי לאחר הרמת סינוס?

• נפיחות באזור הפנים החיצוני מעל האזור המנותח תחת העין ואפילו סביב לה
• שינויים בצורת החניכיים
• שטפי דם באזור הפנים למשך מספר ימים
• דימום קל מהאף בצד המטופל או מחלל הפה אינו נדיר
• כאבים המטופלים ע"י כדורים משככי כאב למשך מספר ימים שלאחר הפעולה
• נמק של עצם הלסת – סיכון מוגבר בקרב נוטלי תרופות בעלות תופעה של עיכוב שחלוף העצם (כדוגמת תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס)
• סינוסיטיס אקוטית או כרונית (זיהום) המתבטאת לעיתים בכאבי ראש חזקים מס' ימים / שבועות שלאחר הניתוח . לעיתים ילווה בחום, הפרשות מאזור האף או הפה. טיפול אנטיביוטי ייחודי ומתאים יכול להיות הפתרון, אך לפעמים יהיה צורך בהתייעצות עם רופא אף אוזן וגרון ואף התערבות כירורגית נוספת לסילוק הזיהום.
• הווצרות פתח קבוע בין חלל הסינוס לחלל הפה המעיד על ריפוי לא שלם של רקמת החניכיים

לקראת הניתוח

במקרה של קבלת טיפול בנוגדי קרישה, כגון 'קומדין' ועוד תרופות רבות הנמצאות בשוק התרופות רובן חדשות יותר, יש לקבל מהרופא המטפל הנחיות לגבי ההכנה הנדרשת לקראת הניתוח.
מטופלים עם בעיות במסתמי הלב, הזקוקים לטיפול אנטיביוטי מקדים לפני הניתוח, יקבלו הנחיות מתאימות מהרופא המטפל. בכל מקרה ניתנת אנטיביוטיקה לקראת הפעולה הכירורגית.
מכיוון שנוכחותה של דלקת חניכיים, חיידקים בחלל הפה ואבנית מגדיל את הסיכוי להתפתחות זיהום, לאחר כל ניתוח וגם ניתוח להרמת סינוס, יש לעבור ניקוי אבנית מקצועי אצל שיננית, מספר שבועות לפני מועד הניתוח המתוכנן.
מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה ולהקפיד לאחריה על צחצוח שיניים ושטיפת הפה במי פה.
במקרה של ניתוח תחת טשטוש תוך-וורידי (סדציה), יש להגיע בצום ועם מלווה.
חשוב להדגיש כי קיימת גישה טיפולית לתת לפני ואחרי טיפול בסטרואידים כדי להקטין תופעות לוואי בעיקר של נפיחות. חשוב לזכור שלסטרואידים תופעות לוואי אחרות משל עצמם וההחלטה על השילוב של סטרואידים בטיפול נתונה לרופא המטפל.

הוראות לאחר הרמת סינוס

מנוחה – מומלץ לנוח ביום הטיפול. מומלץ לא לבצע פעילות גופנית מאומצת במשך 10 ימים.
עישון – ב 24 שעות שלאחר הניתוח אסור לעשן. בשבועות העוקבים של הריפוי הראושני יש להמעיט בעישון. העישון פוגע במהלך ריפוי ראשוני ומונע מכלי דם חדשים להבנות באזור הניתוח, תהליך קריטי לריפוי תקין של כל פצע.
קרח או תחבושת – מייד לאחר הניתוח יש לשים תחבושת לחה למס' שעות על האזור המטופל וזאת כדי לעודד את יצירת קריש הדם שהוא חלק חשוב ביותר בתחילת תהליך הריפוי המיידי.
יריקה / שטיפת הפה– אסור לירוק ו/או לשטוף את הפה – יש לבלוע את הרוק. רוק אדום אינו סימן לדימום!! יש להבחין בין רוק בצבע אדום לבין דימום מתמשך או מתגבר מאזור הניתוח.
אכילה ושתייה – יש להימנע בכלל מאכילה ושתייה עד לחלוף תחושת ההרדמה המקומית. לאחר מכן יש לאכול אוכל קר ורך ולהימנע במידת האפשר מאוכל ושתייה חם וקשה במשך לפחות 24 שעות ראשונות. לאחר מכן ניתן לאכול כרגיל אך יש להמנע מלעיסה באזור הניתוח. לא לשתות דרך קש.
קינוח אף – קינוח אף עם הפעלת לחץ אוויר על מערות האף אסורה בהחלט למשך כחודש. אסור לקנח את האף בכוח אלא, בעת הצורך רק לנגב בעדינות. יש לשים טיפות אף במשך שבוע עפ"י ההוראות. אם צריך להתעטש, יש להתעטש בפה פתוח.
כאב – צפוי כאב, נפיחות והגבלה בפתיחת הפה למשך מספר ימים. מומלץ להיעזר במשככי כאבים, על פי הוראת הרופא.
נפיחות – נפיחות לאחר הניתוח הינה תופעת לוואי שכיחה כחלק מתהליך הריפוי, אשר מגיעה לשיאה תוך 3-4 ימים.
שינה – בלילות ראשונים שלאחר הניתוח סביר בזמן השינה הכתמת רוק דמי על הכרית. מומלץ לישון בזוית מוגבההת של כ 45 מעלות.
טיסה -רצוי שלא לטוס במשך כשבועיים לאחר הרמת סינוס.
צחצוח שיניים – יש לצחצח את השיניים והלשון כרגיל, פרט לאזור הניתוח בו אין לצחצח עד להסרת התפרים.
את שאר אזורי הפה יש לצחצח כרגיל עם חלוף 24 שעות מהניתוח.
שטיפות פה – יש לשטוף את הפה פעמיים ביום עם מי פה המכילים כלורהקסידין.
יש לעשות זאת לאחר הצחצוח למשך דקה שלמה / 60 שניות, בוקר+ערב, עד להוראת הפסקה ע"י הרופאה, ולאחר מכן לא לשטוף את הפה עם מים ולא לשתות למשך לפחות חצי שעה.
במהלך השימוש בשטיפות פה אלו תיתכן הופעת הכתמה קלה על פני השיניים. הכתמה זו אינה קבועה וניתנת להסרה בקלות.
חשוב לזכור: בפה נקי הפצעים מתרפאים במהירות. בפה מזוהם עם היגיינה לקויה הפצעים מזדהמים וישנו יותר סיכוי לסיבוכים.
הסרת תפרים – זמן הביקורת יקבע ע"י הרופא המטפל. בד"כ 7-14 יום.

כמה זמן החלמה אחרי הרמת סינוס?

זמן ההחלמה לאחר הרמת סינוס סגורה הינו אישי ועשוי להמשך בין שבןוע לשבועיים, לאחריהם תדרשו להגיע לביקורת במרפאה, בה הרופא יעריך את מצב וקצב התקדמות ההחלמה במקום הניתוח, ובמידת הצורך יסיר גם את התפרים.

מומלץ לבצע טיפול זה אצל מומחה חניכיים – פריודנט-  או מומחה בכירורגיית פה ולסת ולערוך תחקיר מקיף לפני כן, גם בנוגע להצלחות של מטופלים וגם בנושאי מחיר. כמו רוב טיפולי השיניים גם טיפול זה  אינו טיפול זול. אך יש לזכור כי זהו אינו טיפול אסתטי אלא טיפול אקוטי לצורך הצלחת השתלים שבאים בעקבותיו ולפיכך אין להפחית בחשיבותו.

הקצעת שורשים

הקצעת שורשים – ניקוי חניכיים עמוק

הקצעת שורשים הוא שם אלטרנטיבי שהומצא למונח גרידת חניכיים או ניקוי חניכיים עמוק. זוהי פעולה המתבצעת במרפאת רופא החניכיים תחת אלחוש של זריקות הרדמה, ובה מנוקים שורשי השיניים מהחיידקים והאבנית שהצטברה ויצרה את הכיסים המסוכנים לאחיזת השן בחניכיים. מטרת טיפול חניכיים ראשוני זה היא עצירת התקדמות המחלה.

ניתן לומר כי זהו ניקוי אבן אך מעט עמוק יותר, ולנוכח ההרדמה, יכולה רופאת החניכיים בניגוד לשיננית, ובאמצעות מכשור חד ומיוחד – להגיע עמוק יותר עד לשורשים.

הקצעת שורשים מתבצעת רק אחרי ניקוי אבן מסוג זה שמבצעת השיננית.

כאשר מחלת החניכיים מאובחנת בזמן מוקדם, ימליץ מומחה ברפואת חניכיים על הקצעות שורשים. תהליך זה יכול לעצור את התקדמות מחלת החניכיים  ולהגיע לריפוי על ידי טיפול שמרני בלבד, ללא צורך בניתוחי חניכיים.

לאחר ההרדמה המתבצעת באמצעות זריקות לחניכיים, משתמשת הרופאה בסט של מכשירים, קיוטורות וסקיילרים, כמו גם במכשיר הניקוי האוטומטי הפועל על אויר ומים.

הטיפול מתבצע בשני מפגשים או במפגש אחד. אם בשני מפגשים אז חצי פה עליון ותחתון של צד אחד ואז בפעם הבאה את הצד השני. לאחר ניקוי חינכיים עמוק ישנה מעט תחושה של אי נוחות ורגישות, כמו זו שלאחר ניקוי אבן אך מוקצנת יותר.  תחושה זו חולפת לאחר מספר שבועות. כמובן שעישון מזיק לתוצאות הטיפול.

טיפול הקצעת שורשים אינו טיפול זול, וקופות החולים מממנות השתתפות חלקית בלבד. ניתן לעשות סקר מחירים וסקר רופאים המתמחים בטיפול ייעודי בחניכיים לצורך תחושתנו האישית שפעלנו בצרכנות נבונה. כמו כן, ניתן לקבל דעה משנית מרופא נוסף באם לדעתכם הטיפול אינו הכרחי בשלב זה למניעה עתידית של ניתוח.

חשוב לזכור, הקצעת שורשים היא טיפול שיכול לסייע להפחית את  הסכנות שמביאות איתן דלקות  ומחלות חניכיים מתקדמות  שמחיר הטיפול בהן גבוה  בהרבה. לכן מומלץ לבצעו בזמן.

עקירת שיניי בינה

עקירת שיני בינה

שיני הבינה ידועות כשיניים הבעייתיות בפה שלנו. שיני הבינה מתחילות את צמיחתם בסביבות גיל ההתבגרות וממשיכות לצמוח בדרך כלל עד תחילת גילאי העשרים. במקרים רבים אין מספיק מקום בלסת לצמיחת שיני הבינה כשאר השיניים .דבר היוצר מצב הנקרא "שן כלואה"

במקרה של שן בינה כלואה יש קושי לנקותה באופן ראוי ולכן הדבר עלול להוביל במשך הזמן לרקבון, לדלקות ,לפגיעה בשיניים הסמוכות ולזיהום עד כדי אבדן עצם. לעיתים שיני בינה כלואות עלולות להרוס תוצאות של ישור שנים רב שנים. זיהום כתוצאה משן בינה כלואה  מלווה בדר"כ בנפיחות, בכאב ובקושי בלעיסה.

עקירת שן בינה כלואה מהווה פעולה כירורגית ולכן צריכה להעשות על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון .העקירה עשויה להימשך כ-60-30 דקות בממוצע, ובמהלכה מוציאים את השן בחלקים או בשלמותה, כשבסוף התהליך יש צורך בתפרים.

בבואנו לעקור את שיני הבינה, כיום ניתנת לנו האופציה לבחור הרדמה מקומית, טשטוש או הרדמה מלאה. רופאי השיניים החלו להכיר בכאב הנלווה לעקירת שיניים ושיני בינה בפרט, ולכן כיום ניתנת אופציית ההרדמה המלאה בפרוצדורת עקירת שיני בינה. הדבר צריך להישקל בכובד ראש ע"י הרופא תוך מתן כל המידע הרלוונטי למטופל העומד לקראת עקירת שיני בינה.

מרפאת דר' תדיר מורשה לביצוע הרדמה מלאה.

שתלים אורתודונטים

מהם שתלים אורתודונטים ומה יתרונותיהם?

אורתודונטיה היא תחום ההתמחות בתוך רפואת השיניים העוסק ביישור שיניים. יישור שיניים היא פעולה ממושכת שכן על מנת ליישר את השיניים נדרשת הפעלת לחץ מתון והדרגתי במשך זמן לא מבוטל. עד היום, שיטות ליישור שיניים כללו פלטות, סמכים ורסן, כולם מכשירים בעלי נראות גבוהה שלא ניתן להתעלם מקיומם בהיבט האסתטי. אמנם ישנם סמכים שקופים ומגוון פתרונות "הסתרה" אך בשורה התחתונה, נקודת התורפה של כלל פתרונות יישור השיניים , היא הנראות שלהם.

עבור מתבגרים בגיל העשרה יישור שיניים מהווה מכשול. בגיל ההתבגרות, הגיל האידיאלי ליישור השיניים, לאחר שנשרו להם שיני החלב, קבלת ההחלטה ליישר את השיניים כרוכה לא פעם בדילמה אסתטית. מלבד הנראות של הפתרונות האורתודונטים, אלה מסכנים את המטופל במחלות חניכיים נשנות, עקב הזיהום הנוצר מהקושי לשמור על היגיינת הפה בנוכחות המכשור , ריח רע מהפה ודלקות נשנות שנוצרות מהרסן. בימנו, נמצא הפתרון האידיאלי ליישור שיניים שאינו נראה. שתלים אורתודונטים הן שתלים זמניים, שמטרתם אינה להחליף שן חסרה או שבורה, אלא לבצע פעולה של יישור שיניים בדרך חדשנית ומתקדמת.

השתלים האורתודונטים הם בעצם מיקרו שתלים והם נראים כמו ברגים זעירים. הם מושתלים אל הפה למשך זמן מוגבל ובתום תהליך יישור השיניים הם מוצאים מהחניכיים. המצאת השתלים האורתודונטים ענתה על הצורך בפתרון קל ליישור השיניים שאינו כרוך במכשור מסורבל בעל תחזוקה שדורשת מאמץ, כגון הרסן הנפוץ, וכמו כן נותנים השתלים מענה בפן האסתטי. התהליך מתבצע בהרדמה מקומית או חלקית ולא אמור להיות מסובך או מלווה בכאב.

מלבד לפן האסתטי, השתלים האורתודונטים נותנים מענה למקרים בהם יישור השיניים הקונבנציונאלי באמצעות הרסן, לא ניתן לביצוע עקב חוסר בשיניים או אי התאמה. שיטת יישור השיניים באמצעות שתלים אלה, הינה הביטוי המייצג ביותר לרפואת שיניים מתקדמת. מיקרו שתלים המוחדרים אל הלסת למשך זמן מוקצב ומבצעים את עבודת היישור במקום הפעלת הלחץ של הרסן באמצעות מכשור ישן. פציינטים מבוגרים, שעד כה לא טיפלו ביישור השיניים שלהם, לעתים כתוצאה מבושה להסתובב עם פלטה, סמכים או רסן- יכולים היום לתקן.

שתלים דנטליים בלתי נראים אלה יכולים להבטיח שיניים ישרות ובריאות וחיוך גדול ומאושר. עלות הטיפול אינה נמוכה. בדומה לשאר טיפולי השיניים לרבות יישור שיניים קונבנציונאלי, שתלים אורתודונטים הן לא עסק זול. עם זאת, התוצאות המתקבלות בהחלט שוות את ההשקעה. על מנת לברר על התהליך יש לפנות לאורתודונטים המוסמכים ולהתייעץ לפחות עם שניים, כמו כן רצוי לבצע סקר שווקים. יתכנו פערים במחירים של הטיפול ממש כמו בכל תחום אחר, ולא בהכרח שאלה יעידו על הבדלים באיכות הטיפול. מעבר למחירים ולהשוואתם, מומלץ לפנות לאורתודנט על פי המלצה של מכרים שעברו טיפול דומה במרפאה זו.

בדיקות חניכיים תקופתיות

בדיקות חניכיים תקופתיות

הדרך הטובה ביותר לטפל במחלת חניכיים היא למנוע אותה.

כ-75% מהאוכלוסיה הבוגרת בארה"ב סובלת מסוג מסויים של מחלת חניכיים, החל מדלקת קלה ועד פגיעה חמורה בתמיכת השיניים. אך מכיוון שבד"כ מחלת חניכיים אינה כואבת, רוב האנשים אינם מודעים לנוכחותה בפיהם ולנזק שמצב זה גורם להם.

למרות שזו מחלה של בוגרים, באחוזים קטנים של האוכלוסייה היא מתחילה להתפתח בגיל צעיר או בגיל ההתבגרות, יוצרת כיסים סביב השיניים ובמצבי קיצון אפילו סביב המשנן החלבי.

מהי מחלת חניכיים?

מחלת החניכיים נחשבת מחלה כרונית ניוונית. "כרונית" כי היא המשכית. "ניוונית" כי היא גורמת להרס של משהו. ומה שבאמת קורה הוא שסיבי התאחיזה בין השיניים והעצם שלך נהרסים בתהליך של דלקת זיהומית הנגרמת בעיקר מחיידקים. אבל נוכחות חיידקים אינה מספקת בכדי לגרום למחלה אלא יכולתה של מערכת החיסון שלך להגן עליך מפני התפתחות והדרדרות המחלה.

ישנם מספר גורמים היכולים להשפיע על יכולת מערכת החיסון באזור המקומי בהתמודדות עם החיידקים (כמו עישון, סכרת, מחלות אחרות, תרופות שונות) ו/או להקשות על יכולת הסרת החיידקים ע"י צחצוח ובכך להחיש את התפתחות המחלה.

דרגת הרגישות להתפתחות מחלת חניכיים משתנה בין אנשים כך שיש אנשים יותר ופחות רגישים למחלה.

הנה מספר גורמים היכולים לגרום למחלת חניכיים:

רובד חיידקים: זו שכבת החיידקים הרכה שמצטברת על משטחי השיניים ויורדת בקלות בצחצוח נכון. היא מצטברת בין אם אנו אוכלים או לא, וצריך להסירה לפחות פעמיים ב 24 שעות. זו עבודתך, וככל שתנקה טוב יותר כך תשלוט טוב יותר בגורם סיכון זה להתפתחות המחלה.

אבנית: זוהי אותה שכבת רובד שהסתיידה על השן ומצטברת גם מעל וגם תחת קו החניכיים. פני השטח של האבנית מחוספסים ובכך היא צוברת עוד רובד, דבר הגורם להמשך אובדן תמיכת רקמת עצם התומכת בשיניים כי העצם לא רוצה להיות בקירבת שכבת אבנית זו. אבנית זו יכולה להיות מוסרת רק ע"י רופא השיניים או השיננית.

דיאטה: יש הרבה מאד מאכלים מזיקים שאנו אוכלים וידוע גם על קשר בינם לבין מחלות כרוניות. מחלת חניכיים היא אחת מבין כל אותן מחלות כרוניות שהאוכלוסיה סובלת מהן.

גנטיקה: לאנשים יש נטייה גנטית כלשהי למחלות מסויימות. אבל נטייה גנטית לא בהכרח מחייב ביטוי גנטי. החשוב ביותר הוא המניעה. שמירת שיניים נקיות, בדיקות תקופתיות מסודרות, ניקוי תקופתי מקצועי מסודר. בשמירת הכללים הבסיסיים הללו תמנע בסיכוי רב מחלת החניכיים.

עישון: כן. למעשנים יש יותר מחלות חניכיים מלא מעשנים. מחקרים עדכניים מראים שחיידקים הרסניים של החניכיים משגשגים בפיות של מעשנים.

אין רק גורם אחד להתפתחות מחלת חניכיים ולכן הטיפול הטוב ביותר הוא התיחסות לכל המרכיבים הנ"ל.

מחלת חניכיים יכולה לפגוע רק במספר בודד של השיניים או שיכולה להיות מפושטת יותר ולפגוע בפה כולו. רובד החיידקים נצמד לשיניים ולחניכיים, בתחילה גורם לדלקת התחלתית בחניכיים המאופיינת ע"י נפיחות, אודם, דימום מהחניכיים, בד"כ ללא כאב או כל חוסר נוחות. לכן דימום בצחצוח או בשימוש בחוט דנטלי בין השיניים הוא בד"כ סימן אזהרה לדלקת חניכיים. אם הדימום קבוע, עליך להגיע לרופא השיניים לבדיקה האם קיימת דלקת ו/או מחלת חניכיים. השלב הראשון הוא דלקת חניכיים ("ג'ינג'יביטיס").

כאשר דלקת החניכיים הופכת למחלת חניכיים, זו כבר הופכת להיות בעיה בריאותית רצינית יותר. כמעט לכולם יש מעט דלקת חניכיים. דלקת זו נגרמת מהצטברות רובד חיידקים וקצת רובד יש על השיניים של כולנו. זה יורד בקלות בצחצוח נכון והעברת חוט דנטלי או שימוש באביזרים אחרים בין השיניים, אבל אם זה מתקדם והופך למחלת חניכיים, זוהי מחלה כרונית לכל החיים.

לאדם הממוצע יש דלקת חניכיים באזורים בהם לא מנקים את השיניים ביעילות מספקת. הצחצוח, אפילו שיעיל מאד, אינו מספיק ואם לא משתמשים על בסיס יומיומי בחוט דנטלי או כל אביזר אחר בין השיניים, שם מתחילה דלקת החניכיים.

בעבודה יסודית, גם של צחצוח וגם עם חוט, אפשר לרפא את דלקת החניכיים. ושמירה על חניכיים בריאות מביא למצב של שמירה על השיניים לאורך זמן רב יותר.

חניכיים עם דלקת יכולות לחזור ולהיות חניכיים בריאות. ברגע שהדלקת הגיע לסיבי השיניים, הרבה יותר קשה לחזור למצב בריא. כשהדלקת התקדמה והגיעה אל מנגנון התמיכה של השיניים, מצב זה נקרא "מחלת חניכיים". חיידקים הנמצאים מתחת החניכיים מייצרים רעלים הנצמדים לשורש וגורמים להרס עצם מוגבר סביב השיניים. החניכיים מתנתקות מהשן ונוצרים כיסים סביב השיניים. כיסים אלה מעמיקים כשהזיהום מתקדם ונגרם המשך הרס של הרקמות התומכות סביב השיניים (עצם וחניכיים). בסוף התהליך שיניים נהיות פחות יציבות ויכולות לשנות את מיקומן בלסת, יש ריח רע מהפה, הפרשות מוגלה מהחניכיים, לעיתים מורסות ושיניים צריכות להעקר.

מכיוון שאין דרך מוכחת לשיפור התפקוד של מערכת החיסון ברמה המקומית להתמודדות עם כמות חיידקי הרובד, הדרך היחידה למנוע מחלת חניכיים היא ע"י היגיינה נכונה בפה. רובד שאינו מוסר בצורה יומיומית ויעילה יסתייד תוך מספר ימים ואז המתרפא לא יכול להסיר זאת לבד אלא רק ע"י ניקוי מקצועי. אפילו לאחר טיפול, מכיוון שזו מחלה זיהומית, ללא ביצוע היגיינה אוראלית טובה, תחזור שוב המחלה. בדיקות סדירות ע"י רופא השיניים ו/או השיננית והסרת אבנית הינם הכרחיים לשמירה על חניכיים בריאות.

מחלת חניכיים לא רק פוגעת בשיניים אלא גם פוגעת במערכות גוף נוספות. זה יכול להוביל להחמרת השליטה בסכרת וקושי רב באיזון הסכרת. זה יכול לעלות את הסיכוי למחלות נשימתיות וזיהומים נשימתיים. מחלת חניכיים משמעותית מעלה את הסיכון למחלות לב. אפשרי שחיידקים מכיסי חניכיים מזוהמים מועברים דרך מחזור הדם לכלי הדם של הלב. הדלקת שנגרמת מהמחלה יכולה לעודד הצטברות שומנים בקירות כלי הדם של הלב. לנשים בהריון הסובלות ממחלת חניכיים יש פי 7 יותר סיכוי ללדת לידות מוקדמות ועוברים במשקלי לידה נמוכים בהשוואה לנשים בהריון ללא מחלת חניכיים.

מהו הטיפול המומלץ במחלת חניכיים?

השלב הראשון בטיפול הוא איבחון נכון ע"י רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט/ית). הוא יזדקק לצילומים עדכניים ויבצע בדיקה מקיפה בה תיקבע חומרת המחלה. מומחה הינו רופא שיניים שהמשיך בהכשרה נוספת של 3-5 שנים וקיבל תואר מומחה ממשרד הבריאות לאחר סיום כל שלבי ההתמחות בהצלחה. ע"כ בדוק היטב האם אתה נבדק ע"י מומחה.

שלבי המחלה הראשונים (דלקת חניכיים) יכולים להיות מטופלים בקלות ע"י רופא שיניים כללי, שמירה על היגיינה אוראלית בבית תוך צחצוח נכון, שימוש באביזרים נכונים לניקוי בין השיניים וטיפולים תכופתיים מסודרים אצל שיננית. שלבים מתקדמים יותר דורשים התערבות מומחה. טיפולים מתקדמים יותר כוללים הסרת אבנית מפני שטח השיניים והשורשים, מעל ומתחת לחניכיים, החלקת השורשים מאבנית ורעלני חיידקים ("הקצעות שורשים"), ובמקרים מסויימים טיפולים תרופתיים וכירורגיים.

כל סוגי שטיפות הפה ומשחות השיניים אינם יעילים בטיפול במחלה בשלביה המתקדמים כי הן לא חודרות מתחת ולתוך החניכיים, ולכן יכולות רק לשנות את מראה החניכיים ולהפחית את סימני הדלקת הקלינים (אודם, נפיחות, דימום) אבל אינן משפיעות על רובד החיידקים תחת החניכיים שהוא הגורם העיקרי לנזק.

אנטיביוטיקה סיסטמית אינה יעילה בתור טיפול יחיד כי התרופה לא יכולה לחדור אל תוך הכיס שם שוכנים השן והשורש, ולכן לא "תעלים" את כל החיידקים ובנוסף, תוך זמן קצר הם יגיעו שוב לרמות קודמות של זיהום. במקרים מסויימים, ניתן לשלב מתן אנטיביוטיקבה בטיפול הכללי בשלב בו הרופא בוחר לעשות כך ולהשגת תוצאות טיפול טובות יותר.

הטיפול היעיל ביותר במחלת חניכיים מתקדמת, לאחר סיום הטיפול הראשוני שהיה הקצעות שורשים, הינו טיפול כירורגי. טיפול זה מפריד בין החניכיים לשיניים, מוסרת רקמת דלקת, מתקבלת גישה ישירה לניקוי שורשי השיניים מאבנית ורעלים. בסוף ההליך הכירורגי החניכיים מוחזרות למקומן עם תפרים.

הבעיה העיקרית בטיפול חניכיים כירורגי קונבנציונאלי הינו שהרקמות התומכות שנהרסו בתהליך המחלה לא ישוחזרו שוב. במקרים מסויימים ניתן להוסיף חזרה שתלי עצם מסוגים שונים שבחלקם מעודדים חזרה יצירת עצם של הגוף.

לאחר ריפוי הדלקת, הנפיחות יורדת, החניכיים מתכווצות, השיניים לעיתים נראות ארוכות יותר, שורשי השיניים חשופים יותר ועלולה להיות רגישות יתר לשינויי טמפרטורה ולעיתים לאוכל ולכל מגע. אך תופעות לוואי אלו בד"כ חולפות עם הזמן, גם ללא טיפול מיוחד ומתרגלים למצב החניכיים החדש. יש לזכור שמצב זה הוא טוב ובריא יותר מאשר לאבד את השיניים בגלל מחלת החניכיים.

הדרך הטובה ביותר לטפל במחלת חניכיים היא למנוע אותה. מניעה ע"י היגיינה אוראלית נכונה וביקורים תכופים ומסודרים אצל רופא השיניים והשיננית, עם שילוב נכון של אבחנה, ניקוי מקצועי, דיאטה נכונה וככל שמתחילים מוקדם יותר בחיים, כך טוב יותר.

המלצות מטופלים
  • אני שמחה שיש לי הזדמנות לספר מה זה להיות מטופלת בידי ענת תדיר. חוץ מזה שענת מקצועית, אחראית ומחוייבת בצורה מלאה, היא מבינה את הקושי של המטופל, בעדינות רבה משלבת אותך בתהליך הטיפול כולו. היא מלווה את המטופל ביד בטוחה ותומכת כך שמאפשרת לך להרגע ולשתף פעולה איתה.
    Edna Golan Avatar
    Edna Golan
    8/29/2019
  • ד״ר ענת תדיר מקצועית, יסודית ויחד עם זאת נעימה והאדיבה. מקפידה להתעדכן גם לאחר הטיפול שהכל בסדר ואין בעיות.
    הגעתי לטיפול עם המון חששות, קבלתי הסבר מפורט וברור וטיפול יוצא מגדר הרגיל במקצועיות וביחס.
    ממליצה מכל הלב.
    ricky aobas Avatar
    ricky aobas
    8/29/2019
  • הגעתי לענת לגמרי במקרה, אחרי שביקרתי אצל כמה רופאי שיניים ולא התחברתי אליהם. ענת, לעומת זאת, התגלתה כרופאה מאוד מקצועית, אבל גם מקסימה, נעימה, משרה רוגע ואשת שיחה :) הטיפולים עברו בהצלחה והיא אף בדקה בעקביות איך אני מרגישה כמה ימים אחרי הטיפולים. לסיכום, המלצה חמה ביותר!
    Daria Engel Avatar
    Daria Engel
    9/22/2019
  • עברתי אצל ענת טיפול בדלקת חניכיים - אין מילים לתאר את המקצועיות, ההמלצות המדויקות והיחס האישי החם.
    ממליץ בחום!
    yonatan hodorov Avatar
    yonatan hodorov
    9/02/2019
  • ד"ר תדיר היא רופאה פלאית. טופלתי אצלה בהשתלות מורכבות, השתלת עצם לפניהן, עקירה כירורגית ואולי עוד. היא רופאה מקצועית, אנושית, אחראית ומיטיבה בכל מימד אפשרי ובלתי אפשרי. ד"ר תדיר דאגה שלא אסבול כאב, ונתנה טיפול והנחיות בהתאם וכך היה. כמו כן טופלתי בימי שישי ולאחר טיפולים מורכבים התקשרה ביום ראשון להתעניין בשלומי. כאשר נסעה לחו"ל לשנתיים הודיעה לי ודאגה הן שתהיה לי כתובת רופא מתאים למקרה הצורך והן שמרה עמי על קשר במייל, כך שלחתי אליה צילום הסטטוס לבקורת. הטיפולים הצליחו טפו טפו והיא מזכירה לי לבוא למעקב מידי תקופה. ד"ר תדיר גם הסבירה לי כל שלב בטיפול באופן שהתאים לי. האווירה במרפאה גם היא תרמה לתהליך, האוירה הנעימה בינה לבין הסייעת שלה, ועוד. בקיצור .... אני ממליצה על ד"ר תדיר בכל פה, פה שעבר אצלה טיפולים ומודה לה.
    Noa Vos Avatar
    Noa Vos
    11/04/2018

התקשר למרפאה דילוג לתוכן