הרמת סינוס

הרמת סינוס או השתלת עצם הוא ניתוח להוספת עצם ללסת העליונה. משני צידי הלסת העליונה שלנו, נמצאים הסינוסים או בשמם האחר מערות הפנים. לאחר עקירות השיניים העליונות  – אחוריות גובה העצם מתקצר, לעיתים עד כדי כך שלא ניתן להתקין שתלים דנטליים באזורים אלו ללא תוספת עצם תחת חלל הסינוס.

בשנים האחרונות, תחום רפואת השיניים על כל נגזרותיו הפך לתחום מתקדם ומוביל, ובהתאם לכך, עולים ומרקיעים גם אחוזי ההצלחה של טיפולי ההשתלות שיניים. ההתפתחויות הטכנולוגיות יחד עם הניסיון רב השנים, הובילו לפתרונות דנטלים מתקדמים ביותר, שלא בכדי חלקם מזכירים מעט מדע בדיוני. הרמת סינוס הוא טיפול אחד מיני רבים שמדגים לנו שבכל הנוגע לרפואת שיניים השמיים הם הגבול.

למי מיועד לניתוח הרמת סינוס

הרמת סינוס היא ההליך הכירורגי שבו מושתלת עצם בין הסינוס לבין עצם הלסת העליונה על חשבון חלל הסינוס, על מנת לקלוט את השתל הדנטלי בצורה טובה עבור מטופלים הזקוקים להשתלות. זהו טיפול תומך לטיפולי ההשתלה. כאשר מטופל נדרש להשתלת שיניים, אך עצם הלסת אינה חזקה או מלאה מספיק כדי לשאת את השתלים (שהם בעצם מיקרו ברגים קטנים), אז מילוי וחיזוק בין הסינוס לבין הלסת העליונה ייתן את המענה. זוהי מהותו של טיפול הרמת הסינוס.

תהליך ניתוח הרמת סינוס

קודם כל מבוצע תהליך הפשלת החניכיים, לאחר מכן מופרדת רצפת הסינוס, ואז אל החלל שנוצר מוחדר תחליף עצם . תחליף עצם יכול להגיע ממספר מקורות, לעתים הוא נשאב ממקום אחר בגוף שלנו, ממקור עצמי, לעתים מתרומת עצם, חומרים סינתטיים ועצם של בעל-חי. עם הזמן, הגוף מחליף חלקית את חומר עיבוי העצם ומייצר רקמת עצם משלו.

במקרים מסוימים, באותה הפרוצדורה כבר מוחדר השתל אל הלסת, לעומת מקרים אחרים בהם יש צורך בהמתנה של מספר חודשים עד לביצוע ההשתלה.

מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה וסגורה?

ההבדל מתבטא בכמות העצם המוכנסת והדרושה לבנייה סביב השתלים העתידיים המתוכננים באתר על חשבון חלל הסינוס שהוא חלל ריק מלא אויר בד”כ אם אין פתולוגיות ומחלות בסינוס למינהן.
ההחלטה נקבעת עפ”י צילום תלת מימדי הנקרא סיטי בו מודגמת האנטומיה המדויקת של הסינוס.

מהי הרמת סינוס סגורה?

הרמת סינוס סגורה מתבצעת במידה ויש צורך בתוספת קטנה של עצם או כתוספת רק לשתל יחיד. ישנן מספר שיטות וגישות לביצוע הרמת סינוס סגורה וכולן כוללות ביצוע חלל גישה קטן בעצם הלסת דרכו יוכנס גם השתל ודרכו מוחדרת כמות העצם הרצויה שתמוקם מעל קצה השתל באזור הסינוס המקסילרי.

מהי הרמת סינוס פתוחה?

ניתוח בו יוצרים פתח בעצם הלסת מתוך חלל הפה לקבלת גישה צידית לחלל הסינוס המקסילרי הנמצא מעל הלסת ותחת העין. גישה זו מאפשרת הכנסת כמות עצם גדולה והרחבה ניכרת של עצם הלסת העליונה באזור השיניים האחוריות. גישה זו נקראת פתוחה כי היא מפשרת הסתכלות ישירה אל תוך חלל הסינוס וכן שליטה טובה יותר בסיבוכים מיידיים אם הם תקיימים. ההליך מתאים לאנשים הסובלים מחוסר עצם נרחב באזורי הלסת העליונה האחורית.
במרפאתנו קיים מכשיר אולטראסוני, מכשיר ה”פיאזו-אלקטרי”. טכנולוגיה זו מאפשרת פתיחת גישה לסינוס ללא פגיעה ברקמה עדינה, בזכות תדרים מיוחדים המצליחים לזהות ולהבדיל בין רקמה קשה לבין רקמה רכה. הדבר מוסיף בטיחות רבה למנתח העובד בנינוחות ומפחית את סיכויי הפגיעה בממברנה ובכך מקטין את הסיבוכים האפשריים לאחר פעולה זו.

מהי הרמת רצפת אף?

פרוצדורה כירורגית המגדילה את גובה הלסת העליונה על-ידי השתלת עצם בקידמת הלסת, בין הלסת לבין ריצפת האף וזאת כאשר אין מספיק עצם להתקנת שתלים. היא מיועדת למצבים בהם לא ניתן לבצע שתלים דנטאליים עקב חוסר עצם בקידמת הלסת. חוסר העצם יכול לנבוע מסיבות שונות כמו דלקת סביב השן שגרמה לספיגת העצם, מחלת חניכיים, חוסר מולד של שיניים, אובדן השיניים לפני זמן רב, קירבת רכס העצם לריצפת האף.

“הרמת סינוס ללא ניתוח “

הכוונה במונח זה הינה טיפול בהרמת סינוס סגורה היכולה להתבצע במספר גישות והינה חודרנית הרבה פחות מהרמת הסינוס הפתוחה.

מתי מתקינים את השתלים?

נתון להחלטת המומחה המטפל ותלוי במספר גורמים. אם כמות העצם ההתחלתית של המטופל מספיק עבה (כ 3-4 מ”מ), בד”כ ניתן יהיה למקם השתלים יחד עם הרמת הסינוס, כך שייקלטו בו זמנית השתלים ושתל העצם. במקרים אחרים כאשר רצפת הסינוס חסרה מאד (פחות מ 3 מ”מ במימד הגובה), התקנת השתלים בד”כ תידחה למספר חודשים לאחר ריפוי וקליטת העצם (כ 6-8 חודשים).
הטיפול המשולב (הרמת סינוס ושתלים), אכן מקצר את תהליך שיקום האזור, אך ההחלטה על מהלך הניתוח, נשארת בידי המנתח.

סיבוכים אפשריים בזמן הרמת סינוס:

• פגיעה בכלי דם סמוכים באתר ודימום בעקבות.
• פגיעה בשיניים סמוכות
• קריעת הממברנה הפנימית של חלל הסינוס

תופעות לוואי ומה עלול להיות צפוי לאחר הרמת סינוס?

• נפיחות באזור הפנים החיצוני מעל האזור המנותח תחת העין ואפילו סביב לה
• שינויים בצורת החניכיים
• שטפי דם באזור הפנים למשך מספר ימים
• דימום קל מהאף בצד המטופל או מחלל הפה אינו נדיר
• כאבים המטופלים ע”י כדורים משככי כאב למשך מספר ימים שלאחר הפעולה
• נמק של עצם הלסת – סיכון מוגבר בקרב נוטלי תרופות בעלות תופעה של עיכוב שחלוף העצם (כדוגמת תרופות לטיפול באוסטאופורוזיס)
• סינוסיטיס אקוטית או כרונית (זיהום) המתבטאת לעיתים בכאבי ראש חזקים מס’ ימים / שבועות שלאחר הניתוח . לעיתים ילווה בחום, הפרשות מאזור האף או הפה. טיפול אנטיביוטי ייחודי ומתאים יכול להיות הפתרון, אך לפעמים יהיה צורך בהתייעצות עם רופא אף אוזן וגרון ואף התערבות כירורגית נוספת לסילוק הזיהום.
• הווצרות פתח קבוע בין חלל הסינוס לחלל הפה המעיד על ריפוי לא שלם של רקמת החניכיים

לקראת הניתוח

במקרה של קבלת טיפול בנוגדי קרישה, כגון ‘קומדין’ ועוד תרופות רבות הנמצאות בשוק התרופות רובן חדשות יותר, יש לקבל מהרופא המטפל הנחיות לגבי ההכנה הנדרשת לקראת הניתוח.
מטופלים עם בעיות במסתמי הלב, הזקוקים לטיפול אנטיביוטי מקדים לפני הניתוח, יקבלו הנחיות מתאימות מהרופא המטפל. בכל מקרה ניתנת אנטיביוטיקה לקראת הפעולה הכירורגית.
מכיוון שנוכחותה של דלקת חניכיים, חיידקים בחלל הפה ואבנית מגדיל את הסיכוי להתפתחות זיהום, לאחר כל ניתוח וגם ניתוח להרמת סינוס, יש לעבור ניקוי אבנית מקצועי אצל שיננית, מספר שבועות לפני מועד הניתוח המתוכנן.
מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה ולהקפיד לאחריה על צחצוח שיניים ושטיפת הפה במי פה.
במקרה של ניתוח תחת טשטוש תוך-וורידי (סדציה), יש להגיע בצום ועם מלווה.
חשוב להדגיש כי קיימת גישה טיפולית לתת לפני ואחרי טיפול בסטרואידים כדי להקטין תופעות לוואי בעיקר של נפיחות. חשוב לזכור שלסטרואידים תופעות לוואי אחרות משל עצמם וההחלטה על השילוב של סטרואידים בטיפול נתונה לרופא המטפל.

הוראות לאחר הרמת סינוס

מנוחה – מומלץ לנוח ביום הטיפול. מומלץ לא לבצע פעילות גופנית מאומצת במשך 10 ימים.
עישון – ב 24 שעות שלאחר הניתוח אסור לעשן. בשבועות העוקבים של הריפוי הראושני יש להמעיט בעישון. העישון פוגע במהלך ריפוי ראשוני ומונע מכלי דם חדשים להבנות באזור הניתוח, תהליך קריטי לריפוי תקין של כל פצע.
קרח או תחבושת – מייד לאחר הניתוח יש לשים תחבושת לחה למס’ שעות על האזור המטופל וזאת כדי לעודד את יצירת קריש הדם שהוא חלק חשוב ביותר בתחילת תהליך הריפוי המיידי.
יריקה / שטיפת הפה– אסור לירוק ו/או לשטוף את הפה – יש לבלוע את הרוק. רוק אדום אינו סימן לדימום!! יש להבחין בין רוק בצבע אדום לבין דימום מתמשך או מתגבר מאזור הניתוח.
אכילה ושתייה – יש להימנע בכלל מאכילה ושתייה עד לחלוף תחושת ההרדמה המקומית. לאחר מכן יש לאכול אוכל קר ורך ולהימנע במידת האפשר מאוכל ושתייה חם וקשה במשך לפחות 24 שעות ראשונות. לאחר מכן ניתן לאכול כרגיל אך יש להמנע מלעיסה באזור הניתוח. לא לשתות דרך קש.
קינוח אף – קינוח אף עם הפעלת לחץ אוויר על מערות האף אסורה בהחלט למשך כחודש. אסור לקנח את האף בכוח אלא, בעת הצורך רק לנגב בעדינות. יש לשים טיפות אף במשך שבוע עפ”י ההוראות. אם צריך להתעטש, יש להתעטש בפה פתוח.
כאב – צפוי כאב, נפיחות והגבלה בפתיחת הפה למשך מספר ימים. מומלץ להיעזר במשככי כאבים, על פי הוראת הרופא.
נפיחות – נפיחות לאחר הניתוח הינה תופעת לוואי שכיחה כחלק מתהליך הריפוי, אשר מגיעה לשיאה תוך 3-4 ימים.
שינה – בלילות ראשונים שלאחר הניתוח סביר בזמן השינה הכתמת רוק דמי על הכרית. מומלץ לישון בזוית מוגבההת של כ 45 מעלות.
טיסה -רצוי שלא לטוס במשך כשבועיים לאחר הרמת סינוס.
צחצוח שיניים – יש לצחצח את השיניים והלשון כרגיל, פרט לאזור הניתוח בו אין לצחצח עד להסרת התפרים.
את שאר אזורי הפה יש לצחצח כרגיל עם חלוף 24 שעות מהניתוח.
שטיפות פה – יש לשטוף את הפה פעמיים ביום עם מי פה המכילים כלורהקסידין.
יש לעשות זאת לאחר הצחצוח למשך דקה שלמה / 60 שניות, בוקר+ערב, עד להוראת הפסקה ע”י הרופאה, ולאחר מכן לא לשטוף את הפה עם מים ולא לשתות למשך לפחות חצי שעה.
במהלך השימוש בשטיפות פה אלו תיתכן הופעת הכתמה קלה על פני השיניים. הכתמה זו אינה קבועה וניתנת להסרה בקלות.
חשוב לזכור: בפה נקי הפצעים מתרפאים במהירות. בפה מזוהם עם היגיינה לקויה הפצעים מזדהמים וישנו יותר סיכוי לסיבוכים.
הסרת תפרים – זמן הביקורת יקבע ע”י הרופא המטפל. בד”כ 7-14 יום.

כמה זמן החלמה אחרי הרמת סינוס?

זמן ההחלמה לאחר הרמת סינוס סגורה הינו אישי ועשוי להמשך בין שבןוע לשבועיים, לאחריהם תדרשו להגיע לביקורת במרפאה, בה הרופא יעריך את מצב וקצב התקדמות ההחלמה במקום הניתוח, ובמידת הצורך יסיר גם את התפרים.

מומלץ לבצע טיפול זה אצל מומחה חניכיים – פריודנט-  או מומחה בכירורגיית פה ולסת ולערוך תחקיר מקיף לפני כן, גם בנוגע להצלחות של מטופלים וגם בנושאי מחיר. כמו רוב טיפולי השיניים גם טיפול זה  אינו טיפול זול. אך יש לזכור כי זהו אינו טיפול אסתטי אלא טיפול אקוטי לצורך הצלחת השתלים שבאים בעקבותיו ולפיכך אין להפחית בחשיבותו.

השאירו פרטים וניצור קשר 

להתיעצות וקביעת תורים

דילוג לתוכן