מה הגורמים לנסיגת חניכיים?
חניכיים בריאות עוטפות את צוואר השן. נסיגת חניכיים קוראת כשהחניכיים מתרחקות מהשן ושורש השן נחשף.
שורש השן, שלא כמו הכותרת שלה, אינה מוגן ע"י אמייל חזק המגן עליו מה שגורם לשורש להיות רגיש יותר להבדלי טמפרטורה ולסבול מעששת אם אינו מכוסה כראוי.
ברגע שהחניכיים התרחקו מהשן, ברוב המקרים הן לא יגדלו חזרה לבד. יש מספר טיפולים שיכולים לעזור להחזיר את רקמת החניכיים למקומן המקורי אך לא בכל תנאי זה ניתן לביצוע.
יש מס' גורמים שונים שיכולים לגרום לנסיגת חניכיים:
מחלת חניכיים: מחלת חניכיים יכולה לגרות לנסיגת חניכיים. מחלת חניכיים הינה זיהום ודלקת של החניכיים ורקמות חיבור אחרות בפה האחראיות על תמיכת השיניים. זיהום זה מתרחש עקב הצטברות חיידקים בקו החניכיים הנקראת רובד כתוצאה מהיגיינה לא טובה בחלל הפה, שיניים שבורות או רקובות, סתימות לא מתאימות או שבורות, גשרים או תותבות שאינם מתאימים לשיניים, נטייה גנטית, שינויים הורמונלים עקב הריון או נטילת גלולות למניעת הריון, תרופות הניתנות נגד יובש פה, מספר מחלות גופניות כלליות, מתח כללי, עישון או מוצרי טבק אחרים.
לדלקת ומחלת חניכיים יש שלבים. הראשון בהם היא שלב הדלקת. דלקת חניכיים תגרום לאודם בחניכיים, נפיחות ולעיתים דימום. ללא טיפול, הדלקת במקרים מסויימים תביא להתפתחות מחלת חניכיים.
מחלת חניכיים הינה השלב המתקדם יותר ויכולה לגרום לחניכיים לסגת עקב הצטברות יותר ויותר חיידקים בקו החניכיים.
צחצוח לא נכון או אגרסיבי מדי: יכול להוביל לנסיגת חניכיים. צחצוח נכון חשוב לשמירה על היגיינה טובה אבל טכניקת צחצוח לא נכונה יכולה לגרות לנסיגת חניכיים ע"י טראומה מכנית לשולי החניכיים או גרימת זיהום ונסיגה בעקבות זה.
גורמים לנסיגה יכולים לכלול: לחץ חזק מדי על החניכיים, שימוש במברשת עם סיבים קשים מדי, צחצוח בשיטה אופקית נרחבת, שחיקת שיניים, הידוק שיניים בשינה לאורך זמן.
טראומה: למשל תאונת נפילה או מכה מחפץ, טראומה מטיפול שיניים, שימוש בתותבת חלקית שאינה מתאימה, תאונת ספורט.
טיפול בנסיגת חניכיים:
הטיפול תלוי בגורם הבעיה. הטיפול יכול לעזור לתקן או לשחזר את החניכיים סביב השן:
ניקוי חניכיים עמוק/הקצעת שורשים – טיפול זה בד"כ יומלץ כשלב ראשון ע"י רופא השיניים. טיפול זה יסלק חיידקים ואבנית תחת החניכיים איפה שהצחצוח הרגיל בד"כ לא מגיע על פני השורשים. טיפול זה עוזר לחניכיים להתחבר שוב חזרה לשורשי השיניים.
ניתוח השתלת חניכיים – אם הנסיגה חמורה והרבה משורש השן נחשף, במקרים בהם ניתן לטפל, רופא החניכיים ימליץ על השתלת חניכיים ע"י לקיחת חניכיים מחך המטופל וכיסוי הנסיגה ע"י זה. ניתן גם להשתמש במקרים מסויימים בשתל רקמה חיצוני מבנק רקמה. השתלת חניכיים מונעת במקרים מסויימים המשך נסיגה ועוזרת במניעת התפתחות נגעי עששת בצוואר השיניים.
ניתוח בשיטת pinhole – שיטה יחסית חדשה לטיפול בנסיגות חניכיים התחלתיות בגישה מינימלית ע"י יצירת פתחים קטנים בחניכיים מעל השיניים עם הנסיגות. רופא החניכיים יכניס לתוך החור מכשיר איתו יופרדו החניכיים משטח העצם והשן, ימתח אותן וימקם אותן במיקום מעט שונה על אזורי הנסיגה.
מניעת נסיגת חניכיים
המומלץ ביותר זו המניעה של הנסיגות. כיצד ניתן למנוע?
ביצוע יומיומי של היגיינה מצויינת ע"י שימוש יומיומי בחוט דנטלי בין כל השיניים או אביזרים אחרים בין השיניים, שימוש במשחת שיניים עם פלואור, צחצוח שיניים בטכניקת צחצוח נכונה עם מברשת שיניים רכה בעלת ראש קטן (עדיפות למברשת חשמלית נטענת בחשמל), החלפת ראש המברשת כל 2-3 חודשים, הגעה קבועה לביקורות אצל רופא השיניים ורופא החניכיים.
שימוש בסד לילה – יכול לעזור במניעת התפתחות והחמרת נסיגות חניכיים אם הבעיה נובעת משחיקת שיניים ועומס יתר על המשנן. תפקידו של הסד לייצר עומס שווה פחות או יותר על השיניים ולהוות חסם פיזי להפרדת השינייםפ העליונות מהתחתונות.
החלפת תותבת לא מתאימה – תותבת שהתאימה בעבר יכולה לאבד את התאמתה עקב שינויים בשיניים או במצב הרקמה הרכה והעצם התומכת מלמטה עם חלוף הזמן, שחיקת התותבת.
תותבת שאינה מתאימה יכולה לגרות את החניכיים ולגרום להן לשגת סביב שיניים בריאות.
סתימות בקו החניכיים שאינן מתאימות – ישנן סתימות שמבוצעות עם שוליים שמגרים את קו החניכיים ויגרמו לחניכיים לסגת. ניתן להחליקן או להחליפן ובכך למנוע התפתחות או החמרת נסיגת חניכיים.
ביקור קבוע אצל רופא השיניים ומומחה החניכיים יכול לגלות התהוות נסיגות בשלשבים התחלתיים שלהן. אז ימליץ הרופא, בהתאם לבדיקה, האם מומלץ טיפול או מעקב.
אם אתה סובל מנסיגת חניכיים ומעוניין בחוות דעת וטיפול נשמח לקבוע לך פגישת התיעצות : 052-5569156